Unii dintre copiii de bani gata din București, acuzați că vindeau droguri la școală, semănau teamă în rândul vecinilor. Oamenii l-au filmat pe unul dintre aceștia în timpul unei crize provocate de consumul de stupefiante, iar imaginile au fost trimise anchetatorilor antidrog.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) și procurorii DIICOT au descins, anul trecut, în dimineața zilei de 20 martie, la mai multe adrese din București, pentru destructurarea unei rețele din care făceau parte 22 de elevi și studenți. Printre aceștia erau și copii de bani gata, inclusiv fiul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe și băiatul unei consiliere din Secretariatul General al Guvernului.
Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că cei mai mulți dintre suspecți ar fi provenit din familii înstărite. Aceștia ar fi fost, inițial, clienții grupărilor de trafic de droguri, după care ar fi devenit dealeri și ar fi început să comercializeze stupefiante pe străzile din centrul Capitalei, inclusiv la Unirii, Universitate și Piața Romană, dar și în liceele de top situate în aceste zone.
Pentru destructurarea grupării, polițiștii și procurorii au declanșat o amplă operațiune, care a primit numele de cod Medusa. Pe parcursul anchetei, polițiștii au obținut și au depus la dosar o filmare realizată de vecinii unuia dintre elevii traficanți, care era, totodată, un consumator înrăit.
Acesta ajunsese să-și înspăimânte vecinii, în special pe cei mai în vârstă, care se temeau să iasă din locuințe, în condițiile în care băiatul se manifesta violent. De altfel, oamenii au și filmat un astfel de episod. Adolescentul a fost surprins în timp ce urla ca din gură de șarpe, ziua în amiaza mare, în mijlocul drumului dintre blocuri. Acesta era dezbrăcat la bustul gol și era însoțit de un alt tânăr.
La un moment dat, într-un acces de furie necontrolată, elevul a detonat două petarde, după care a dispărut din zonă, împreună cu prietenul lui.
După câteva luni de anchetă, procurorii DIICOT au trimis în judecată 11 tineri, dintre care opt într-un dosar și ceilalți trei, care au colaborat cu anchetatorii, cu acorduri de recunoaștere a faptelor, care le-ar putea aduce pedepse mai mici.
„Prin rechizitoriul din data de 28.06.2023, in cauza cunoscută public «dosarul MEDUSA», procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a opt inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu (un inculpat în stare de arest preventiv, doi în arest la domiciliu, patru aflați sub măsura controlului judiciar și un inculpat în stare de libertate). De asemenea, au fost încheiate trei acorduri de recunoaștere a vinovăției.
În cadrul operațiunii cu numele de cod «cauza MEDUSA», a fost investigat un grup infracțional organizat inițiat și constituit în luna mai 2022 de către trei dintre inculpați, toți majori. La grupul infracțional organizat, constituit în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc, au aderat succesiv ceilalți inculpați, printre care și un minor în vârsta de 15 ani la acel moment.
Inculpații au acționat pe mai multe paliere, de comandă și de execuție, constând în validarea aderării la grup a unor inculpați și integrarea lor, coordonarea vânzărilor către consumatori, aprovizionarea, respectiv comercializarea drogurilor de risc și mare risc, către consumatori de vârste tinere și foarte tinere”, anunța DIICOT.
CITEȘTE ȘI: